Svidande kritik mot regelboken

Vem ska spela sitt klot? Med anledning av incidenten i Göteborg.

 Författaren....Bo Nerman

Känner Ni igen situationen? Ni är ett antal personer som brukar spela boule på lediga stunder. En av dem som kommit den här kvällen har en släkting eller vän med sig till spelplatsen. Vederbörande inbjuds delta. Du lottas i samma lag som nybörjaren och frånsett det rent tekniska i att hantera kloten, så har denne nybörjare mycket svårt att inse när det egna laget ska spela och när det inte ska. Titt som tätt får du påpeka att "nu ligger vi längst ifrån, det är vår tur att spela" eller "nej, det är inte vår tur, vi ligger närmast!". För Dig som hållit på med boule ett tag är det här lätt och innebär inga större problem eller ansträngningar, inte sant?

Men hör och häpna! Varje gång Du gör dina påpekanden och varje gång som vi diskuterar incidenten i Göteborg (BP nr 3 och4/98), så har vi inget stöd i reglerna! Försök finna var i reglerna det står att det lag som ligger längst ifrån ska spela nästa kula! Den grundläggande regeln som alla ska spela efter finns inte skriven!

En grundlig genomgång

Jag har gått igenom alla paragraferna med utgångspunkt, inte ifrån hur jag vet boule ska spelas, utan ifrån att jag inte vet hur boule ska spelas. Och regelboken är minsann inte mycket till hjälp.

I paragraf 16: "Första klotet kastas av en spelare i det lag som vunnit lottningen". Det står dock inte vem som ska spela nästa klot annat än om klotet rullar in på förbjudet område.

Om man påstår att grundregeln är att det lag som spelar först, ska spela alla sina klot, så finns det ingen regel som motsäger detta! Möjligen paragraf 21 men i så fall i en helt annan riktning. Så här står det i 21:an: "Så fort lillen är kastad disponerar varje spelare en tid av max 1 min för att kasta sitt klot". Så när lillen kastats ska alla spelare kasta var sitt klot? Hur gör man sen? Fortsätter man i följd?

Paragraf 29 skulle kunna vara dödsstöten mot mitt resonemang: "När två klot, ett från vardera laget, ligger på samma avstånd från lillen eller vidrör den är omgången oavgjord om det inte finns några klot kvar att spela och lillen tillfaller det lag som hade vunnit föregående omgång. Om bara ett lag har klot kvar spelas dessa och laget får lika många poäng som antalet klot närmare lillen än moståndarens närmaste klot. Om båda lagen har klot kvar, skall det lag som spelade den senaste klotet spela igen, därefter motståndarlaget och så vidare växelvis tills ett av lagen tar poäng. När ett lag blir ensamt kvar med klot att spela gäller föregående stycke". Någon invänder mot mitt resonemang: "Om ett lag först spelar alla sina klot och motståndaren därefter lägger sig lika nära lillen, då kan inte det första laget ha klot kvar! Därmed faller Ditt resonemang!". Nej!. Om det första laget först spelat sitt första klot dött, så har man sedan enligt regeln i § 16 spelat växelvis. Då kan situationen uppstå att kloten ligger lika nära lillen och båda lagen har klot kvar.

Förvirring i landet?

Det är inte min avsikt att med de här raderna skapa fullständig kaos i boulesverige. Kunde de dock leda till att någon eller några personer ägnade en av förbundsmötet eller förbundsstyrelsen stödd utredning om de internationella spelreglerna, så vore något vunnet. De internationella reglerna är ofullständiga och många gånger både oklara och ologiska. Det krävs inte så mycket för att göra dem bättre men för att de ska bli bra, krävs oerhört mycket av en sådan grupp, menar jag.

Stark kritik

Det är en stark kritik jag utdelar mot reglerna. För att ytterligare underbygga min kritik vill jag ge några exempel:

Varför står det inte i reglerna om att vissa matcher går till 15 poäng?! Att VM-matcher går till 15 poäng saknar stöd i reglerna!

2c: "Diametern måste vara mellan 25 mm (min) och 35 mm (max)". En kula kan se ut på många olika sätt. Enligt nuvarande regler skulle en målkula kunna vara som en ellips utan att för den skull vara ogiltig. En riktig definition måste ange att målkulan ska vara utformad som en "sfär", ,eller så nära som möjligt. För det var väl "sfär" det hette i geometrin?

§ 19: "....Ett dött klot måste omedelbart tas bort från banan. Om så ej sker anses det godkänt så fort att annat klot har spelats". Här borde det naturligtvis finnas en regel om att den vars kast medfört att klot blivit dött måste avvakta med sitt kast tills dess dött klot borttagits.

 

§ 20 Denna paragraf är mycket ofullständig. Vad ska hända med ett klot som avsiktligt stoppats av en åskådare? Varför kallas en spelare som oavsiktligt råkat stoppa ett klot för "den syndande spelaren"? En mening lyder: "Spelare som avsiktligt stoppar ett klot diskvalificeras omedelbart, likaså hans lag". Borde vara ett tillägg: "såvida det inte framkommer att det funnits giltiga skäl att stoppa klotet".

Onödig text: § 24 "Varje klot som inte kastats enligt reglerna är ogiltigt och allt det flyttat läggs tillbaka på sin plats. Detsamma gäller för klot som kastats från en annan ring än varifrån lillen har kastats". Det senast nämnda behövs inte. Det står "Varje klot...".

§ 33. "En omgång anses vara påbörjad när lillens utkast har skett enligt reglerna". Vad betyder det här när det gäller tidsbegränsade tävlingar eller då spelare kommer för sent och vill gå in i matchen? Regeln är för otydlig. Det talas i olika paragrafer om "för att en utkastad lille ska vara giltig...(§7), om lillens regelmässiga läge (§8) Om lillen ej hamnat reglementsmässigt (§7) Om lillen hamnar på 11 meter från ringen? Lillens regelmässiga läge kan ifrågasättas men utkastet kan ha skett enligt reglerna, inte sant? Ett lag kastar lillen, som stöter emot en spelare (enligt §7 kallas detta för "är utkastet ogiltigt) men det står att utkastet
"måste göras om". Har omgången påbörjats eller inte? Jag tror det lämpligaste vore att anse en omgång är påbörjad när utkastet av själva lillen varit riktigt, dvs samma lille, kastats av det lag som ska kasta lillen från en nyritad ring med rätt mått. Annars riskerar man att lag som väntar på medspelare gör ett antal felaktiga kast för att fördröja att omgången påbörjas. Och det känns inte heller riktigt sportsligt att i en tidsbegränsad match låta lillens läge avgöra om omgången ska anses påbörjad eller inte. Ett lag som vill fördröja att omgången räknas som påbörjad, därför att slutsigna strax ska ges, kan medvetet kasta lillen fel.

Lustigheter och grumliga tankegångar

De språkliga lustigheterna och de litet otydliga tankegångarna är många. Vad sägs om följande:

- "Målade målkulor, oavsett färg, är tillåtna om färgen medger bättre sikt". En petitess men ändå: En målad kula kan aldrig medge bättre sikt. Att torka glasögonen kan medge bättre sikt. Eller om dimman lättar. En färgad kula gör bara i vissa fall att den syns bättre! Att en sak syns bättre betyder inte att den medger bättre sikt!

- "Frånvarande spelare som infinner sig efter det att en omgång påbörjats...".

- "Ett ofullständigt lag har rätt att spela utan att vänta på den frånvarande spelaren men utan att disponera dennes klot". Man kan alltså spela med sina egna klot?

- "Boule Petanque spelas på allt slags underlag. Emellertid kan tävlingskommittén eller domaren hänvisa spelarna att mötas på en markerad bana".

- "Mätning skall utföras med mätinstrument, som varje lag ska ha ett exemplar av. Det är nämligen förbjudet att mäta med fötterna".

- § 2c: "Målkulor (lille) är uteslutande av trä". (Domaren har i sin utsträckta hand en liten kula av plast och han säger med anledning av en fråga till honom: "Om den här kulan är av plast eller trä? Det var en lätt fråga. Det beror på hur den används! Används den som lille är den av trä! Se paragraf 2 c!")

Vad krävs?

Vad jag alltså i första hand vill ha är en regelbok som är en tydligare beskrivning av de regler vi idag faktiskt tillämpar. Men de ska också vara en vägledning för dem som aldrig spelat boule. Som jag beskrivit tidigare duger idag inte regelboken för detta! Ganska ofta hör man spelare som uttrycker misstro mot reglerna därför att vissa mycket ovanliga situationer inte finns beskrivna. Detta anser jag vara en överdrift. Jag önskar inte att alla tusen och en fall ska förtecknas i en bouleregelsamling. Och jag tror inte heller att domaransvarig och alla domare någonsin kan fullständigt enas om alla tolkningar. Men den regelsamling vi ska ha, ska vara logisk och stringent!

Bo Nerman

Société Boule Halmstad

Ordförande i Svenska Boulenämnden

Index | Styrelsen| Medlemsida | Tävlingar | Historik | Bilder | Länkar | Anslagstavlan | Bo Nerman | Walter Prina | Nya bilder | Veckans bild |